Chris en Jeanne in Nieuw Zeeland --> lauwkes.reismee.nl <--

Te Anau

Na een rit van 170 kilometer vanaf Queenstown arriveren we in Te Anau, middenin nationaal park Fjordland . Na ingecheckt te zijn in het hotel slenteren we door Te Anau. Het plaatsje is niet groot, maar is bekend als uitvalsbasis naar de fjorden. Het ligt ook al aan een groot meer. We bezoeken ook de I-sight, dat de Nieuw Zeelandse VVV. Daarna een wandeling over het wandelpad langs het meer en het strand. 's Avonds eten we, lekker buiten op het terras,bij Settlers.

Onze tweede dag in Te Anau wordt een rustdag voor de auto. We gaan een fjordencruise maken, over de Milford Sound. We worden 's morgens om 10.00 uur opgehaald bij het hotel. Het is 'n klein busje, maar het blijkt alleen een shuttlebusje te zijn naar het verzamelpunt. En het verzamelpunt is.....niet lachen, hoor.... 200 meter van ons hotel!!! Gelukkig moet er ook nog 'n ander echtpaar opgehaald worden, anders was het wel wat gênant geworden (ha,ha). We hebben er samen met de chauffeur Mike nog hartelijk om gelachen.

Om half elf stappen we in de bus, die ons naar de boot in Milford Sound zal brengen. Het is een nieuwe bus, die speciaal gemaakt is voor deze rit. De ruiten zijn heel groot, ook in het dak zit glas. Het mooiste is dat de stoelen in visgraatmodel staan, zodat iedereen een riant uitzicht naar buiten heeft. Deze landschappelijk prachtige route van Te Anau naar Milford staat op de Werelderfgoedlijst en is 120 kilometer lang.

De eerste stop is bij Mirror Lakes. Kleine meertjes, beroemd om hun weerspiegeling van de bergen bij kalm weer. 'n Vlonderpad voert ons er langs. Het water is spiegelglad, dus weer foto's maken. Iets verderop stoppen we bij Knob's Flat, 'n vlakte tussen de bergen. Daarna rijden we door 'n alpien landschap, wat veel indruk op ons maakt, zo ruig, zo hoog, heel veel watervallen. We rijden zelfs langs de eeuwige sneeuw! We komen nog door de beroemde Homer tunnel, deze is 1200 meter lang en is met de hand uitgegraven. De tunnel is zeer smal en loopt met 'n helling van 10% naar beneden. Na de tunnel stoppen we weer. Na 'n wandeling van 10 minuten door 'n bemost bos komen we bij de waterval en de bijzondere vormen van een rots genaamd The Chasm. De Cheddau rivier zoekt zich, met grote kracht, een weg langs de rotsen, waardoordeze rotsenop reuzengatenkaas is gaan lijken. Samen met de waterval heel bijzonder om te zien.

Om half twee zijn we bij de haven van Milford Sound en kunnen we inschepen op de boot The Mariner. Het is 'n kleinere boot, omdat we geboekt hebben voor de Natuurcruise. Er is een natuurgids aan boord en de cruise gaat op een rustiger tempo en duurt daarom ook langer. Het is bewolkt boven de fjorden, maar toch boffen we weer, want het regent in Milford Sound 300 dagen per jaar en wij houden het droog vandaag!

Varen in de Milford Sound is een indrukwekkende ervaring. De bergwanden rijzen steil op uit het water en zijn begroeid met weelderig regenwoud. Je moet je hoofd ver achterover buigen om het topje van de rotswand te kunnen zien. De bekendste top is de Mitre Peak van 1682m. Het is een van de hoogste bergen, die recht uit zee oprijst. Heel indrukwekkend! We zien onderweg nog zeehondenkolonies en ook zijn er veel watervallen, die zich honderden meters naar beneden storten in de zee. Bij de Stirling Falls worden we zelfs nat, zo dicht varen we er langs. Wat 'n mooie en hoge waterval....! Even later komen we bij de Bowen waterval, ook al zo'n beauty. Om vier uur zijn we weer terug in de haven. De rit terug is dezelfde als de heenreis en om zes uur zijn we terug in Te Anau, vol indrukken van weer 'n topdag.

Morgen weer verder, naar Dunedin aan de oostkust. Onze reis gaat nu wel erg snel. Onze laatste week is nu ingegaan. Onvoorstelbaar, hè

Lieve groeten van Chris en Jeanne

kees van rijsbergen

Het zal niet meevallen te acclimatiseren na zo'n overdonderende reis.. Een ervaring nu al om nooit meer te vergeten..

Leo

Jammer dat je nog maar een week hebt om rond te kijken.
Ik verwacht er nog zoveel te zien.

Groetjes Leo

Johan en Coby

Hoi Chris en Jeanne,
Jullie reis is idd onvoorstelbaar snel gegaan. Geniet nog heel erg van jullie laatste week!